My-Mayday 我們的五月天's Archiver

tszkiu_rachel 發表於 2011-9-15 23:04

(慎入)追夢3DNA 的 小感想

[i=s] 本帖最後由 tszkiu_rachel 於 2011-9-15 23:34 編輯 [/i]

3DNA  終於上映啦!!!!
今天整日的心情都好澎湃 > <

在整個過程中 不斷發出 「好近!!!」「Woo…」etc. 的怪聲
with 怪手(妄想可以觸碰到阿信,雪花,星星 etc.) XD
三個故事都好有特色
只是穿插於演唱會當中 感覺有點怪怪的  有點鬆散

演唱會的片段 超正
簡直HIGH翻天啦 真的好想像演唱會般跳起來 ( 好努力的控制自己!!)
最後都是忍不住跟著小聲的唱和揮手
(沒人拿螢光棒 所以不好意思拿出來XD 好俗辣 > < )

看到突然好想你 溫柔 和 知足的片段時
整個人都融化了
超級感動

整體而言 真的還蠻不錯
已經在安排睇第二場了 XD
可惜的是 勸不到媽咪去看 T^T
可惜的是 不能喊encore !!!! ( 我要encore啦!!!!)

BTW 想問為甚麼有人看五月天可以那麼冷靜和鎮定呢?
(我和朋友坐在最後一行)
坐前面的那些人都好安靜的坐在座位上 又沒有尖叫 又沒有揮手
弄得我都有點不好意思 看到中間時 還是乖乖地坐著看

希望各位同學都能好好享受吧 ^^

dear_fion 發表於 2011-9-15 23:12

你一定是House 2的同學了 {:1_96:}
我們House 3這一邊又是尖叫又是流淚, 還有滿天的螢光棒 :)

fifile 發表於 2011-9-15 23:12

我會忍不住同佢握手, 我控制唔到ka

Fish_allrise 發表於 2011-9-15 23:20

House3真係好似睇緊演唱會咁{:1_106:}
連慢歌都係企起身睇xddd
而且個畫面真係超級3D!!
重3D過阿凡達我同我個FD都覺~~~
最尾果度好唔夠喉呀想嗌ENCORE!!XDDD

ahiu 發表於 2011-9-15 23:20

house 3真的好high
絕對是演唱會的翻版xddd
最後還有人喊encore(就是我xd)

Zoey 發表於 2011-9-15 23:22

HOUSE 3 同學here~
high到爆{:1_113:}
house 2 同學屁股生蟲了XDDD

曉wInG` 發表於 2011-9-15 23:24

我是House2的....
我同我朋友果3個位唔知點解無LALA..無左-3-得番一個空位係到..
但就黎開場..我地3個坐左係第1行! 個頭真係好辛苦~~
我帶左塋光捧...但望向看大家都好安靜.......{:1_109:}

dear_fion 發表於 2011-9-15 23:29

可能睇左步姐3D演唱會的預告, 覺得3DNA雖然很不錯, 但還有進步空間。

hoyee930 發表於 2011-9-15 23:34

house3同學在此 {:1_113:}
我到姨加都未high完
最後既完場歌(有雷不多說xd)大家一齊唱得好大聲 {:1_96:}

0h.nwy 發表於 2011-9-15 23:35

我是和朋友看(都是5迷)
我看那埸 超少人(沒有20個)

整個感覺很3D 也有不太3D
(雪花.星星. 羽毛 是3D
阿信有時候是朦了一點 )

感動位-
最重要的小事
你不是真正的快樂
倔強(最感動 默默流淚)

High位-
OAOA

ShirLey 發表於 2011-9-15 23:36

[b]回復 [url=http://www.my-mayday.net/redirect.php?goto=findpost&pid=94538&ptid=3653]8#[/url] [i]dear_fion[/i] [/b]

我都覺得步姐果個令到我有點兒驚嚇~
(有衝動想睇XD)
但總括黎講~ 本人覺得音浪達不到7.5dbi
(house3 的揮手{:1_113:} )

dear_fion 發表於 2011-9-15 23:40

[b]回復 [url=http://www.my-mayday.net/redirect.php?goto=findpost&pid=94546&ptid=3653]11#[/url] [i]ShirLey[/i] [/b]

就是囉.
步姐在前, 五月天也被比下去了.

我都想睇 {:1_108:}

yin 發表於 2011-9-15 23:41

house 3真的由頭high到尾
片尾出credits時全場合唱好正
直情睇演唱會咁,離地時又全場jump起來
好過西門町首映果場好多
係有時d螢光棒會阻礙到少少視線,不過氣氛補番曬

thanks MMD

lingsum 發表於 2011-9-15 23:42

揮手揮手~
house3超high的
超有演唱會fu

呆呆的lulu 發表於 2011-9-15 23:49

house3真係好有演唱會feel

thx MMD安排一個HOUSE比我地企住睇

jennifer_yo 發表於 2011-9-15 23:49

house 3!!!!  爆highhhh high到我分唔出邊d係現場叫聲 邊d係電影觀眾叫聲
但但但反映一下先 溫柔同知足果段真係被「螢光棒」射出的人頭破壞了唔少;(
話說當時我好想大嗌可唔可以熄螢光棒:p 因為真係想好好感受溫柔加滿天雪花的感覺啊
但係個screen不段出現藍光的人頭影真係好sad/_\
係咁分心..............所以!!!!!!!!!!我要睇多次~~~~~~~~!!!!XD

kkmmkkmm 發表於 2011-9-15 23:52

瘋狂地大合唱{:1_96:}

ininpanda 發表於 2011-9-15 23:59

3院的~~大家好合作, 應坐時坐, 應high時high
我已分不清是套戲還是現場的歌聲, 片尾OAOA 很飄逸XDD
另外, 收眼鏡的工作人員應該有被我們嚇倒一下吧
「這班人以為自己在紅館嗎? 又企又唱...」我估他在這樣想, 哈哈
但無論邊個院, enjoy就好
ps. 意外的是有很多紅港!!!!!!!

n.C 發表於 2011-9-15 23:59

[b]回復 [url=http://www.my-mayday.net/redirect.php?goto=findpost&pid=94557&ptid=3653]16#[/url] [i]jennifer_yo[/i] [/b]

我都覺得果度影響左 點都再睇

nineteen 發表於 2011-9-16 00:00

[quote]house 3!!!!  爆highhhh high到我分唔出邊d係現場叫聲 邊d係電影觀眾叫聲
但但但反映一下先 溫柔同知足果段 ...
[size=2][color=#999999]jennifer_yo 發表於 2011-9-15 23:49[/color] [url=http://www.my-mayday.net/redirect.php?goto=findpost&pid=94557&ptid=3653][img]http://www.my-mayday.net/images/common/back.gif[/img][/url][/size][/quote]

house 3!!!!  爆highhhh high到我分唔出邊d係現場叫聲 邊d係電影觀眾叫聲

真的 !!! 我當時都係咁諗...

celiachow 發表於 2011-9-16 00:27

[i=s] 本帖最後由 celiachow 於 2011-9-16 00:37 編輯 [/i]

I watched the movie today after school in MegaBox...all the audiences were calm....
I am not dare to 尖叫or wave 螢光棒(都係concert最正)....
I also love the last story...when I saw the photo, I couldn't stop myself crying...
BTW, the effect is extremely good!!!!!!!!!!我狂摸monster, which made the guy sitting next to me kept 'bearing' 我....
但D stories 其實唔係好link 到去concert ....同埋第一個story個女仔係野蠻,唔係追夢.....
concert應該係主角,但依家好似變成間場...好可憐.....但不得不再講一次, 3D effect超五, 如果真正演唱會都係咁就正la..

P.S. 好多香港場ar~~~~~~

wateramy 發表於 2011-9-16 00:42

[i=s] 本帖最後由 wateramy 於 2011-9-16 00:44 編輯 [/i]

ar... 羨慕呢
我沒有到mmd的包場去
我去左megabox睇
全場大概只有50人左右
本身真係帶左螢光棒去!
但見冇人拎出黎就唔敢拎/___\

[下面有雷!]

關於套戲我真係覺得幾3D
真係達到五月天的目的... 近距離GE感覺
享受到跌下來的雪花GE感覺 (因為我次次都係坐接近山頂區T^T)

另外驚喜GE係香港場GE部分唔算少!
仲有第一個故仔有廣東話有返D親切感
但其實又講普通話又講廣東話好似好怪= ="
不過畢竟係一套演唱會電影... 就唔計較呢D啦XD!

其實前半PART有D悶GE感覺
始終我個場不HIGH LA
只可以細細聲跟住唱
(其實很想尖叫很想拍手很想歡呼!)
但真係估唔到睇一套演唱會電影都可以感動到喊
第3個故仔真係頓時喊左出黎
都聽到好多人都有喊
之後播「倔強」同「OAOA」更加喊得西利
因為近排對前路真係感到好迷茫
一路聽一路喊
不過搞到之後個D情節冇乜集中去睇/___\
(如果佢個時係播「突然好想你」or 「如煙」我估我真係喊到收唔到聲-__-")
心情平復GE時候已經差唔多ENDING
冇專心睇返五月天由出道至今GE點滴/3\"

其實今次選歌都真係唔錯
d歌都真係幾勵志、真係追夢feel
睇得出篩選過

最尾製作名單一路roll出黎一路聽住阿信唱歌
全場都坐定定
我相信都好少可電影會全場坐定定等roll晒d字先走haha

搞到而家又好想快D到下年5月TIM=P"

btw 「戀愛ing」的歌詞變了「戀愛ing 快樂ing」xd!  (定係開心ing? 忘了~)
仲有「知足」臨尾低炒阿信個shot影到佢好瘦xp"  {逃}

小敏子 發表於 2011-9-16 02:11

日本的技術一向都是頂尖的
有步姐在前真的有點比下去:P
就算不是步姐的粉絲也有衝動去看呢~~~

溫柔的雪花和知足的星光我覺得最美
而故事方面第一個真的怪怪的
背景是香港可是很明顯不是在香港呀....
奶茶那一段中間打紙牌很好笑
而最後一段雖然有想過是這樣
可以看到照片是還是忍不住流淚
而完場第一個感覺是...這樣就完了?
超想喊ENCORE
一個半小時多一點...太短了

而製作花絮中說到上海場的3D機器很難找還怎樣怎樣
雖然我不知上海場是怎樣
可是出來的片段我看到主要是香港跟台中場
我想香港場比較多是因為設備齊全而且場次多吧
四天一直拍,可以剪出來的一定很多^^

i-thomas 發表於 2011-9-16 03:02

[i=s] 本帖最後由 i-thomas 於 2011-9-16 08:59 編輯 [/i]

看到同學這麼HIGH ... 好勁呀!!!
我今日去左機場睇..... 無咩人....所以無咩HIGH 啦....
不過佢地個3D 真係勁立體~~ 幾勁
不過去機場睇都幾有趣

[雷]
[color=White]尤其唱知足時.... 現場還有泡泡... 真係好靚
還有溫柔時真的有紙屑效果... 加埋D風... 真係幾有現場FEEL
不過還是略嫌音響唔夠大聲[/color]

如果想看機場的效果... 自己HIDE LINE 來看吧!!!

dear_fion 發表於 2011-9-16 04:54

[b]回復 [url=http://www.my-mayday.net/redirect.php?goto=findpost&pid=94623&ptid=3653]24#[/url] [i]i-thomas[/i] [/b]

同學,你這個雷太大了!

i-thomas 發表於 2011-9-16 08:56

[i=s] 本帖最後由 i-thomas 於 2011-9-16 08:59 編輯 [/i]

[quote]回復  i-thomas

同學,你這個雷太大了!
[size=2][color=#999999]dear_fion 發表於 2011-9-16 04:54[/color] [url=http://www.my-mayday.net/redirect.php?goto=findpost&pid=94627&ptid=3653][img]http://www.my-mayday.net/images/common/back.gif[/img][/url][/size][/quote]

其實我也猶豫寫唔寫.....
不過我想入得這個題... 都預左係雷區... OK  啩...
因為好像有好多同學想知道4D 是什麼來的
HIDE LINE 左會好些嗎?!

ahmaymay 發表於 2011-9-16 10:29

[b]回復 [url=http://www.my-mayday.net/redirect.php?goto=findpost&pid=94557&ptid=3653]16#[/url] [i]jennifer_yo[/i] [/b]

對!!!!熒光棒的光反映到熒幕上,長期出現了兩個好大的搖晃人頭!!!!!!!!!!!!!!

sze_rah 發表於 2011-9-16 10:40

我仲未睇, 只係睇到咁多睇完既感想後, 有種感覺
我算是標準五迷, 睇演唱會當然會發癲
但見到其實有好多同樣五迷去戲院睇完後, 都有反映其實帶螢光棒同企起身, 其實都幾影響
當然知道五月天既concert 就係咁
但...我想畢竟是電影院吧
進去的不見得都係五迷, 可能係初認識五月天的
我諗如果我係坐o係後排, 前排的人又揮螢火棒, 又企起身, 好阻住後面睇, 尤其咁黑入面, 無啦啦咁光(螢光棒),真係好影響!
就算我是五迷, 我想像到呢個畫面時, 有點感覺係覺得
'喂, 前面坐返低啦, 唔好fing 好唔好'

meiwai 發表於 2011-9-16 23:19

HOUSE 3 +1
成場跳跳跳...................正!!!!!!  我仲跳到支藍棒飛左出..........手..........

ahsum912 發表於 2011-9-17 00:00

[quote]看到同學這麼HIGH ... 好勁呀!!!
我今日去左機場睇..... 無咩人....所以無咩HIGH 啦....
不過佢地個3D 真係 ...
[size=2][color=#999999]i-thomas 發表於 2011-9-16 03:02[/color] [url=http://www.my-mayday.net/redirect.php?goto=findpost&pid=94623&ptid=3653][img]http://www.my-mayday.net/images/common/back.gif[/img][/url][/size][/quote]

我15號都係去機場睇呀, 3D效果真係好真, 好認到紙碎好多我都有伸手撥開, 仲有DNA彩帶飛出來好快我好蠢咁閃開左 =.="

dear_fion 發表於 2011-9-17 00:00

[b]回復 [url=http://www.my-mayday.net/redirect.php?goto=findpost&pid=94629&ptid=3653]26#[/url] [i]i-thomas[/i] [/b]

同學, 你好貼心{:1_97:}

本來還在猶疑機場會不會有4D效果, 得到你的碓定.
這就真的不能不去了﹗

頁: [1]