返回列表 發帖
回復  bolie

黃牛也可以辦轉名手續,作用不會太大,因為它們會覺得付手續費就可以了 ...
binmusichk 發表於 2014-7-3 01:05

買票時就要實名登記
一名只限購一張
轉名就要兩個人齊齊現身辦手續

黃牛有本事,就搵幾百個張身份證出來買票,要辦理轉手時就搵幾百個人出黎齊齊辦手續

也許打電話同綱上購票才是最公平的方法吧

其實都唔介意去排隊,但排了一晚都輸比D黃牛真好唔甘心

抽籤、電話、網路在機率上是公平 [原來有程式搶票?!]
但提早夜排的同學的確讓人佩服 [+擔心安全]
不知道將來是否都學台灣、日本推"在地票"?
可是HKID太普通了,怎麼辦
Be your OWN Super Star

我都覺得依家愈黎愈難買演唱會飛
因為一大堆黃牛@@
試過2,3年搵飛, 都好貴@@
係今年先第一次有機會去睇, 仲要係朋友唔去先有機會去@@
下年10週年, 真係唔知會變成點@@

回復 41# bolie

連五迷都會覺得煩,黃牛一定不會做。但要全勤的五迷買票就難了

以前都會去選日子...
而家心態已經變到有飛就得

隨便睇場任何歌手,無要求位置既演唱會完全唔難,但指定歌手,再指定日期,票價,位置就難上加難

做左五迷咁耐,由09年開始睇足五年,到今年終於搶唔到飛。
開頭幾年都係mmd訂飛,差唔多次次都訂到,
之後 ...
kaman 發表於 2014-5-30 01:24

而家事實上係佢哋越黎越紅,大把人搶住買,十年前演唱會當天仲可以以低於原價買到雙字母,今時今日原價票難求 (唔用一票難求係因為如果肯俾錢就會有票),有原價飛已經心滿意足。有市場就自然會有人轉售獲利。無歌迷同趁熱鬧既人願意俾錢,又點會有人炒呢?唔止係五月天,整個世界本身就係咁,任何物品都有呢個效應。需求高,供應少就價格高,需求低,供應多就價格低。上堂ECON老師係咁樣教。好難去改變。

換個角度去諗, 例如知道某銀行紀念鈔, 某品牌手機可以高價轉售,又會唔會去訂嚟轉售圖利呢?咁樣都係對收藏家/用家唔太公平。我覺得門票都一樣,我哋五迷們覺得門票被炒高好難接受,對炒家嚟講算係生意既一種,有風險,價格由市場決定。無人買自然會割價求售, 多人買相對地會把價錢提高。

D黃牛真係好厲害,牛高馬大,真係唔夠佢黎。我由HARDROCK 睇到而家。飛一年比一年難買~好愁 !!

今年幾時公售。。。

唉~~只會係愈來愈難買!
香港點都唔會有可能好似外國咁,玩抽籤、實名制之類......

唉~~只會係愈來愈難買!
香港點都唔會有可能好似外國咁,玩抽籤、實名制之類...... ...
thksr 發表於 2016-3-3 22:53

外國流行官網認證俾FANS炒飛,官網保證係真飛, 成功交易官網會抽佣,  價錢任人定,買左即刻有EMAIL/手機APP SCAN 條碼入場 (好過現金交收買到假飛)

標榜永遠有飛,一定係真飛

有得睇任何一場已經知足

黃牛準備出動 好驚今年又買唔到飛

我覺得實名制OK喎,  不過太多贊助商, 坐位表都變成8成黑色啦

我也想知幾時有得公開發售,一年比一年難買

唉,有一場睇已經心滿意足,多過一場已經係bonus.......

有同感~ 而家要買到飛真係相比起幾年前難好多
只求睇一場。。但一票難求

想當年開show前幾日仲可以諗下睇唔睇
而家邊有呢支歌仔唱!!!!
未有消息都已經要諗定點買飛