返回列表 發帖

點解想睇場演唱會都咁難?

做左五迷咁耐,由09年開始睇足五年,到今年終於搶唔到飛。
開頭幾年都係mmd訂飛,差唔多次次都訂到,
之後連係mmd都開始難訂,要係公售同人搶,但都叫做買到。
想當年都仲係一年開四五場,
到左呢兩年,就算開成七八場都可以搶到無晒飛,
上年真係朋友託上託先係最後關頭搵到飛,
到今年,真係點搶都搶唔到。

如果佢地係因為越黎越紅而多左五迷去睇,
我覺得無所謂,反而好開心,
但根本上好多買飛既都係為左炒黃牛,仲要好多都過份到炒到天價,
老實講唔係話比唔起,但真係原則問題,
佢地開咁多場都係想d人真係買到飛,反而d黃牛就拎d飛黎炒,
作為五迷有時真係會千方百計都想入場而選擇買黃牛,
但有時諗返起幾年前好容易買到飛既日子,
真係覺得好無奈又好憤怒...
又有d五迷一睇睇好多場,有時根本場場都係同一堆人睇,
我都明真係會好想睇好多場,但好多人其實只係想睇一場都好難搵到飛...

我今天自己一個入場睇
前左右都是3對情侶 有點無奈
不停傾談 不停自拍 不停拍照
其實我相信他們是但一方都是陪襯
如果這些陪襯的人讓出門票 應該有更多五迷看到
加上 現在的人都不太尊重表演者
讓人有點憤怒

我今天自己一個入場睇
前左右都是3對情侶 有點無奈
不停傾談 不停自拍 不停拍照
其實我相信他們是但一方都 ...
yukiteng 發表於 2014-5-30 01:32

同學我對你的說話有點保留
他們的行為態度或許不太正確
但票的確是他們購得
而不是每人也喜歡自己獨自自演唱會
(我喜歡自己看)
所以也不可以把難購票的原因歸因於他們
而他們的行為或者並不是很五迷
但把五迷的標準定得太生硬
似乎有啲絕對
很容易令人誤會

票是難買
但不能把難買票的原因歸咎於購得票入場的人
他們或許也經歷一番辛勞才獲票
至於如何看待演唱會 這是他們的自由
所以我對同學的意見有點保留

不過 不尊重表演者這點
我倒是很同意
我指的是怪獸被拉的事件
真是恐怖

回復 3# wintries

或許同學有點誤會
我明白票是難買 所以不是應該更珍惜?
而就我所見
女方就自己high 男方就幫她拍照
我只是覺得浪費了一張票
如果產生誤會對不起 每人有人不同的意見吧 答案沒有絕對

回復  wintries

或許同學有點誤會
我明白票是難買 所以不是應該更珍惜?
而就我所見
女方就自己high ...
yukiteng 發表於 2014-5-30 01:50

我想同學你也誤會了
我指的是購票者有自由選擇他們的票如何使用
其實不存在浪費的問題 (黃牛除外)
可能因著大家對珍惜的定義不同
同學所指的情侶自覺已珍惜票便足夠

其實我想指出的是
因著mmd是歌迷會 大多會員都係忠實fans
很容易用自己的對五月天標準去量度其他人的行為
我只是想提提同學這點
並無惡意

我第一次買五月天的票是演唱會前幾天才買呢... 那時朋友還問...誰是五月天...
我相信... 當你瘋狂努力沒要求地去尋找票...還是有可能找到的~~
因為我也有看到原本一張票都沒的朋友也進場了~~
我今天也看到了在紅館求票的...竟然買到票 (我相信不是黃牛, 因她最初喊了句 "不要黃牛", 但後來是笑的...)  看她二人買到票我也蠻驚訝... 好想八卦一下她是花多少錢買... 又為甚麼有人到六點都還有剩票...那人也是來看演唱會...也有買周邊的...
...btw...吐槽的意思...好像用得不太對...
也許在未來整個五月我們都會待在香港~我們就是12分之1的香港人!

其實唔介意邊日,坐邊,自己一個坐
係會買到
呢到都有好多人放
希望在明天

同意!第一年買真的超容易買!還可以多想幾天看不看才買
現在,一有消息就要開始緊張了!
有票就可以還神了!
真的一方面開心越來越多人喜歡五月天
一方面又不開心票越來越難買!

最近幾年的票真係好難買, 一票難求

其實黃牛越來越勁既問題,我覺得好大原因係炒比強國買.....
講真,近幾年雙英同握手位買得起既又幾多個係香港人... 係微博經常見到強國五迷買黃牛令位之後搵到更好既,又以牛價放出黎... 仲要全家坐飛機坐雙英黎睇...
黃牛價根本就炒俾個啲外地壕睇...... 就係因為佢地知道強國壕5,6千一張都會買,有市場就會越黎越貴....
其實我六年黎第一次睇吾到尾場,即係今日,見到仲有飛,只係係哂黃牛手... 1000一張280,我真心皮已收..
其實再自私衰仔啲講句.. 當初五月之約係同香港五迷定既... 我吾係吾歡迎其他地方朋友黎...
只係,可吾可以吾好多到主場人都睇吾到..   仲搞到尋晚糖兄妹係自己主場都淨講普通話,我心諗呢到吾係香港黎?

近幾年又真係勁多黃牛,
因為佢地係大陸太紅...
加上香港票平...再加埋好多襯熱鬧既人,
雖然我覺得襯熱鬧係好, 因為佢地都可能會變左FANS,
當初我都係唔熟佢地入場就瘋狂了,
只怨太多有錢人令入場都咁難, 每年都好似打仗...
但同意見到D完全冇反應既人真係會影響自己情緒

期待一年,他們已經開7場了,票還是要用搶的求的,
還好有這裡,還有真的人類把票讓出來....謝謝讓票的同學
我明白對於買不到票,小抱怨或微言是有的,同學還是當一個樂觀的五迷吧

以前一開始吾使話要係MMD, 就算係公售都買到...
後來變到公售未必得, 只好訂東亞...
再後來東亞都打吾通, 一定要MMD...
最後MMD都未必一定有飛...

點解會搞成噤!!! 點解D黃牛愈來愈多...........
Just MayDay!!!
每次誕生 我都要與你相遇 每次輪迴 都為你

黃牛老闆係強國人,我地唔買大把強國人買。諗起27號我去果日.紅館出面聽到既竟然好多宦係講普通話既,聽到都幾無奈下

難, 真的越來越難, 一票難求的感覺前兩年已經開始, 而黃牛的出現令情況更加惡化, 相信相音及五子都是知道的, 但他們又可以怎樣做呢?

都係個句 實名際
實名際 飛上面MARK埋名 入場CHECK證件 不能轉讓

回復 16# kyann

有難度,這樣的話就不能換票了。假如我有兩張BA 行,不能去但想跟你換20行的尾場,因為實名制而不能換豈不是可惜?還是像台灣在小七賣票或者像日本抽籤比較好。

我覺得買票制度一定要改才可以打壓黃牛,可是在香港要改一點都不容易,賣票的都只要方便就算

除左牛既問題
其實最嬲真係入到去見到有好多人根本無心睇
我睇27/5 場 $980 位, 我前面三行觀眾+我自己個行全場無人起身, 得我一個自HIGH
前面個對男女成場唔好話唱, 直頭郁都唔郁好似舊石咁坐係度
我真係想同佢地講, 你地而家坐緊個位, 好多人恨都恨唔到...如果你唔想睇, 不如讓返出黎, 對大家都好
我由08年開始睇五月天演唱會, 飛一年難買過一年, 但係附近既氣氛唔見得一年比一年好
相約在.......明年的五月

澳門五迷因要返工得返星期五,六至可以睇。
開賣打電話打到無電,電腦F5按到手軟。
傍晚時份終於打通。可惜已經無可售票。
2014 的遺憾~
希望2015 不再有遺憾就好了。