返回列表 發帖
重有好多好好笑...
記唔記得點解釋我地不停咁叫瑪莎...
之後阿信話:瑪莎現在有老婆啦⋯⋯
之後我們改口叫 ...
YuKa 發表於 2016-6-1 03:05

改口叫阿信之後,阿信話:你們青春期嗎?(唔知有無聽錯呢?我普通話listening麻麻......)

改口叫阿信之後,阿信話:你們青春期嗎?(唔知有無聽錯呢?我普通話listening麻麻......) ...
vcsummer 發表於 2016-6-1 11:07

同學,你冇聽錯呀
我初初仲以為佢想接後責
但瑪莎又話阿信其實唔係想講呢個字
有冇同學估到,阿信用青春期代左個咩字呀?
有沒有一個世界永遠不天黑

改口叫阿信之後,阿信話:你們青春期嗎?(唔知有無聽錯呢?我普通話listening麻麻......) ...
vcsummer 發表於 2016-6-1 11:07

係呀!我地係咁叫,之後阿信就問咗兩三次「你們青春期嗎?」 我同朋友都get到呢度又有d黃  不停叫_

琴晚真係好滿足好感動!
531係我今年唯一一場,琴晚真係好sweet,又整心心,又吻,又甜笑!
另外,真係好多謝搞手們嘅付出,見到佢地一路唱憨人一路甜笑個樣,阿信又逐個問團員ok不ok,最後仲話「要等我們回來喔!」真係好感動!
//脫下長日的假面 奔向夢幻的疆界//

同學,你冇聽錯呀
我初初仲以為佢想接後責
但瑪莎又話阿信其實唔係想講呢個字
有冇同學估到,阿信用青春 ...
charmaine 發表於 2016-6-1 11:20

主唱應該係笑緊我地發"春天"

我今晚都好HIGH!!!!
有幸今晚參與應援...
不過同朋友遲左拎唔到應援...好彩唱個時有朋友係附左~
SHARE左一張比我同我朋友拎住~~
我拎住手幅~望住阿個表情~
我唔知點解好想喊~~因為我覺得好感動~~
香港歌迷可以咁快組織到一個活動又咁成功~~!!!
所以見到五月天既表情~
雖然唔係感動到喊~
但係好真誠既表現~~我覺得我地冇入錯教!!

有人會覺得今次好似冇咩感動位咁~~
其實我有幾個位真係好感動~~
1. 垃圾車︰因為我第一年咩都唔知入場睇~連咩人台語都唔知~結果當年完場我會記得「有你 我才字孤單」~所以首歌今年再聽我會好感動~~~同埋又諗起好多朋友~~
2. 憨人︰因為手幅啦~~見到影到好多人喊~~上面既朋友仔都喊
3. 勇敢︰可能好多人聽熟左台版聽唔慣~不過因為夕爺既詞~加上五月天唔係度呢2年香港好多野發生~當我聽到阿信叫怪獸一齊唱~又五個一齊唱副歌「也不問嬴得慘淡 輸得燦爛」~我會覺得係五月天同我地香港人打氣~所以我又好感動~~

其實睇五月天演唱會~時時刻刻不停跳不停笑~
但係其實內心既感動真係好大~~~
希望各位同學都帶住呢份回憶、快樂同正能量行一年~~
下年我地再一齊充電~

尋日座位燈光太強,加上睇到有d出神,而家睇返 talking 先識感動
我見到怪獸好認真睇紙牌寫咩,然後就笑啦
靚仔們,我地等你地返黎呀~~~
生活難免小歪腰,靠靠腰,
腰桿挺直,沒什麼大不了。

好開心應援大成功~好感動~
見到咁成功加埋阿信同怪獸果下微笑, 已經眼濕濕
再聴埋"要等我們回來啊"眼淚已經控制唔到
晚安~睡前記得想一想五月天~.

琴晚真係好感動!我同我妹都忍唔住喊左岀黎
琴日我地53段 31行,前面兩行都無敵冷靜區
好彩我坐個行全部忠粉,係戇人應援活動個陣,全行喊哂,前面啲人不停回頭望
佢地點會明白吧個活動對五迷嘅意義啊!
今日再人場,最後一場拉,真係好唔捨得,希望今日嘅活動都大成功!
小佑琴晚個笑話,聽完滴哂汗
你是誰,叫我狂戀!教我勇敢的挑戰全世界!

冠佑個笑話究竟真係冷到咁, 定係我聽不懂.....

老大個笑話我都聽唔明~有無人可解釋下

回復 50# jadebecky

拔個牙囉=日文「馬鹿野郎」(Bakayaro)諧音,罵人笨蛋、混帳的意思。

老大個笑話我都聽唔明~有無人可解釋下
jadebecky 發表於 2016-6-1 14:06

日語:馬鹿野郎
外行看照片 內行聽唱片

我尋晚坐志在入場o既山頂restricted view area
喇叭D聲好朦, 電視同大螢幕又俾人遮住, 旁邊仲要坐左兩個係咁大聲傾計ge路人(最慘呢樣)
好多talking位都聽唔清
有冇同學可以話返俾我知究竟冠佑o個個笑話最尾去酒店叫小姐係做d咩XDDDDrz

好多謝531嘅搞手啊:)
雖然唔係睇尋日果場
但係睇返前面咁多個同學的描述同歌單
完全好似身在其中咁:)
希望五月之約仲有好多個好多十年
(好想睇到佢地五隻當場嘅反應)

佢地個反應好正!
要等我們回來啊 <-- 感動爆!
心心手勢同 "吻我"...

好在尋晚全區都好癲好投入!!

但阿信把聲令人好擔心...

531氣氛好好,希望今晚都一樣啦~~一個人去睇,希望附近都系五迷,如果5系會好down ga~~~

聽到阿信講野個陣真係好感動
尋日坐係紅區側田位
見到成個場都係個張紙真係好靚,我相信五月天係台試睇會更震撼
好開心可以見證呢一幕
原本睇唔到尾場有d失落,但大家準備531的驚喜實在好令人回甘呀!
希望今日既驚喜活動都順順利利啦

感謝同學分享歌單
531係我今年睇ge唯一一場
雖然歌單對個人而言是一般=P
好慶幸可以參與呢場

琴晚開場真係為阿信擔心
talking位都冇講野就繼續唱
聽得出唱得有d吃力
好彩之後都抓回水準

少左好多平時演唱會講開的「讀白」
多左一d無聊的對話
但我偏偏就喜歡聽這些無聊話xd

還有很喜歡台語歌的環節
睇左幾年今次係第一次有台語歌環節
忠實的五迷是不會被考到的!
(除了不是五月天的歌=P)

然後全場最感動個part當然係憨人的應援
忙住睇全場效果同保安被嚇到的反應
睇唔到五月天的即時反應/3\
不過佢地仲係有一直甜笑啦
超級震撼同感動ge場面
有感動到哭=')
仲有阿信的感人讀白
「就怕你們手痠」
想不到第一句是說這句
嗚... 真是個大暖男

整個氣氛完全是upupup
冇睇之前幾場冇辦法做比較
但好多人都話今場氣氛好好

仲有d細節位好想講:
- 瑪莎個look好正,佢對鞋配合佢成個look,是masa的氣質才carry得起!!!
- 阿信就打賭的時候螢光棒要左右fing還有上下搖擺 (黃)
- 阿信話香港夜景有浪漫ge感覺好適合填詞... 例如以往離開地球表面、軋車、傷心的人別聽慢歌都是很浪漫的
- 阿信打鼓個樣好萌
- 瑪莎被乾杯了
- 阿信說有老婆就不能叫... 全場改叫阿信... 阿信問大家係咪青春期xd 其實是想講... (叫春Xddd)
- 傷心的人別聽慢歌團長被masa石頭擋路... 可惜沒有看到 T___T
- 唱擁抱個時阿信做「吻我」手勢個下其實有點生硬... 應該是有點害羞吧哈哈
- 有冇人發現camman好中意正係影某靚女xd
- 見到wyman都有企起身跟節奏un下un下,後尾先知原來佢隔離個個係坤哥,坤哥離場個時我有見到,睇演唱會情緒高漲,爭d忍唔住大嗌佢xp
- 完場播派對動物mv但大家都繼續好high,保安睇到笑
- 完場個QR code原來係小9預購page,仲心諗係俾hk fans ge secret msg tim =P
- 諗到再講~

最後最後!
阿信好似提過話今次會收錄少少香港演唱會定點?
我聽唔清... 有冇同學可以解說TvT?

Sor演唱會餘韻還在...打得好長xp

*special thanks mmd同學放飛俾我... 我先join到場氣氛咁好ge演唱會
多謝mmd呢個平台!
有些事情還不做
你的理由會是什麼?

其實有冇人聽得明冠佑個笑話??? 佢最後一句講太快啦,, 唔係幾聽到佢講咩...

我覺得531好似多左真正嘅Fans入場...
就算有內地人,佢地都好願意配合活動.....
氣氛係我睇左幾場中最好...
其實每次唱憨人時都有好多感動位.....
成日都係encore前最後一首歌,所以我每次聽到呢首歌好心酸

今次嘅憨人太touching
我見到五月天真係被大家嘅真誠感動左
阿信係好冧...咁..笑了
又再製造出一個經典留係五月天同五迷心中.....

5月完結左,五月天演唱會都黎到最後一場...
好唔捨得佢地
100 字節以內
不支持自定義 Discuz! 代碼