返回列表 發帖

[網絡] 香港01: 五月天被指未搞清「工作簽證」 健吾:會暴動㗎!

五月天被指未搞清「工作簽證」 健吾:會暴動㗎!
https://www.hk01.com/音樂/90074/五月天被指未搞清-工作簽證-健吾-會暴動㗎-?utm_content=buffer2d708&utm_medium=Social&utm_source=facebook+hk01&utm_campaign=buffer

五月天《人生無限公司》演唱會2017香港站首場演唱會開唱在即,網上卻鬧得沸沸揚揚。事關一位網民於社交平台上表示:「我不假設了,今日五月天來港一樣搞唔足Working visa,我很期待群眾和政府的反應如何。」令不少網民大感驚訝,連健吾也禁不住在社交平台上分享事件,惹來一番熱議。

自Hidden Agenda事件發生以來,音樂界迴響極大。英國樂隊TTNG(This Town Need Guns)因簽證問題而被拘捕,更引起國際關注。的而且確,五月天身為亞洲天團,如果因簽證問題而被逼取消香港的演出,樂迷會即場暴動也不出奇(其實講暴動又誇張咗啲,不過鼓燥就走唔甩架啦),有人提出即使演唱者有Visa,可是後台的工作人員或許沒有,健吾回覆亦指「係啵。助手呢?」,有人認為政府會雙重標準,對事件「隻眼開隻眼閉」,又指簽證可以馬上補辦,但一隊在亞洲地區開了這麼多場演唱會的天團,有著如此龐大的幕後支援,真的會犯如此低級的錯誤嗎?

為此,香港01聯絡到《五月天人生無限公司演唱會2017》香港站的主辦方求證,他們表示:「我哋無收到任何關於五月天工作簽證出問題嘅消息。其實演唱會嘅籌備已經係好多個月嘅事,唔會呢一兩日先話簽證唔批。今晚五月天嘅演唱會將會如常舉行,我諗網上嘅傳聞只係流言。」經主辦方如此證實,絕對為今晚準備看五月天頭場的樂迷打了一支強心針。總之一句,大家快點吃飽入場等睇騷!

有人想將HA單野燒埋去五月天到呀!
健吾個fb有啲人留言話要打去入境舉報,等入境成隊crew逐個check 有冇working visa
我信主辦單位有經驗,會跟足程序搞visa,只係怕crew唔知會唔會臨時轉人,出任何問題。同埋就算所有人都拎晒,入境真係逐個check都有排搞
仲有一樣係,宜家網上有好多反社會人格嘅人,就算樣樣做足都要搵野鬧…
我下星期先去新公司打卡返工,希望有今晚返工嘅同學可以報下平安!

BTW, 小心火車站天橋有好多大陸牛收飛,頭先經過見到佢地跟左兩個五迷一陣
有沒有一個世界永遠不天黑

咁樣講完真係有D驚

就入場,唔好玩啦

就入場,唔好玩啦
zenia_prince 發表於 2017-5-10 19:38

同學,一陣報個平安,得嗎?
睇到單新聞,個心都離一離,再睇埋班反社會人格嘅網民嘅留言,同見到火車站啲大陸牛,宜家勁忟 (上左火車仲要畀個自遊行好大力咁撞)

佢地咁大間公司咁大製作咁多工作人員,點會唔搞好手續喎,而且年年都黎,又唔係第一次

你閙個班人都唔閙個白痴政府無啦啦搞HA?

你閙個班人都唔閙個白痴政府無啦啦搞HA?
jerlvru 發表於 2017-5-10 20:50

政府抵鬧就代表個班人唔抵鬧?!
鬧為恐天下不亂個班人,就等於撐政府搞HA?
咩邏輯?!

政府抵鬧就代表個班人唔抵鬧?!
鬧為恐天下不亂個班人,就等於撐政府搞HA?
咩邏輯?! ...
charmaine 發表於 2017-5-10 20:58

我有話班人唔抵閙?咩邏輯?!
你連問題來源都未搞清楚

回復 4# charmaine
好好睇

睇完!火車站超多牛,連老翻螢光棒都係講國語。
不過場面9成螢光棒識轉色(有d係舊版唔識轉),都算好~

同學,一陣報個平安,得嗎?
睇到單新聞,個心都離一離,再睇埋班反社會人格嘅網民嘅留言,同見到火車站 ...
charmaine 發表於 2017-5-10 19:41

啲撞到人都好臭串,真係想問佢地憑咩

想問如果即日買新螢光棒有冇話幾點到賣哂
Just rock it

啲撞到人都好臭串,真係想問佢地憑咩
zenia_prince 發表於 2017-5-11 01:03

其實點解會咁樣收飛放飛?
上年JRI都冇留意到,係年尾周杰倫、張學友開,就係火車站天橋見到好多喇

想問如果即日買新螢光棒有冇話幾點到賣哂
豆腐 發表於 2017-5-11 06:57

我都未買, 今晚睇, 驚收工過到去已經好多人或者賣晒...

講真, 佢地唔係WORKING VISA就已經唔啱啦, 仲要想攪大件事, 點撐得落~

回復 12# 豆腐

琴晚我6:15到已經開賣緊, 有兩條隊, 一條係買周邊全部野, 一條係淨買螢光棒的。我諗唔會咁快賣晒掛。

我尋日見到佢地撩人
有啲寫個牌收票

其實點解會咁樣收飛放飛?
上年JRI都冇留意到,係年尾周杰倫、張學友開,就係火車站天橋見到好多喇 ...
charmaine 發表於 2017-5-11 08:13

可唔可以叫啲人唔好係唔係都開手機燈,真係好無mood,人浪又玩唔到

回復 18# zenia_prince

開電話燈,我覺得今年有改善左wo.. 有d歌就算有人開,都只係個別少少人...

d人係咪咁得閒舉報 無飛所以想搞唔成?
其實除左佢地五個有咩突發事之外, 無咩可能會搞唔成既:)