返回列表 發帖
回復 14# HB8297

VCR訓練果段,怪獸用公仔練功,打D公仔
主唱用手擋怪獸果時,主唱係有兩滴淚
之後主唱抱咗一個爛咗嘅公仔,俾咗個手勢 (SORRY唔記得咩手勢)

是說那兩滴淚,是朋友提醒我
我睇到第n場先發現
而明明我坐嘅位通常都只睇到側邊mon xd

回復  HB8297

VCR訓練果段,怪獸用公仔練功,打D公仔
主唱用手擋怪獸果時,主唱係有兩滴淚
之後主唱抱咗 ...
anglewu 發表於 2017-5-27 11:04

眼淚我都睇唔到,但佢用超能力打飛怪獸真係好好笑

關於應援
很同意原po 其實這種手幅應援都被大陸玩爛了
不覺得他們真的有感動
黃色那邊還好,另一邊,我是香港人也看不懂
其實真的有擔心主唱會講那句「人來了就好」
還好沒有,但就不覺得他們有感動到
跟上年不同,上年香港是第一個玩嘛

不過,自己人一定支持自己人
當其他地方的歌迷批評香港時
我會說 應援最大的作用
是讓記者有野寫,報紙會報導,電台會講,電視台會播
老實講,香港的記者,大概連五人叫什麼名字都會弄錯
若不是有什麼特別嘉賓 特別的內容
五月天能上報的版面都非常小
一個應援,至少今年尾場的C版有大了
我覺得還是值得的

回復 23# h9826642

其他地方歌迷有批評咩?台灣?

關於應援
很同意原po 其實這種手幅應援都被大陸玩爛了
不覺得他們真的有感動
黃色那邊還好,另一邊,我是香 ...
h9826642 發表於 2017-5-27 11:49

其實香港媒體對於五月天也很熟識, 不會因為沒有應援而沒有報導的
但同學是對的, 多了一個talking point
只是這個talking point換來被擋, 台上有自己玩, 台下有自己叫
我會覺得代價有點大

今年也已經過去了, 只希望下年大家好好唱歌就好

回復 24# katielove5

台灣歌迷一向討厭應援
而且五月之約是他們的痛, 因為只有香港每年5月一定找到五月天

回復 25# wingsohappy

同意 總覺得大合唱才是香港最好的應援
上年的幾句牙關 真的好感動
上年12月小巨蛋復刻9場 都沒有唱歌牙關
就只有香港上年5月唱過幾句

不過 既然都發生了
就當是個Talking point 感覺比較有價值

然後我發現
今年10場都沒有唱過C和弦
若果大合唱這首就好了

回復 25# wingsohappy

推同學那句下年好好唱歌就好 :)

始終大合唱才是香港場的特色呀^^
上年牙關真的很感動...

回復 26# wingsohappy

其實,我覺得除左要諗應援外⋯⋯
更加應該要諗下我地香港場點樣可以再做得好d.....
例如教育下人唔好亂開燈、唔好一有位就亂叫、應該比5時比5、應該拍手時拍手、應該唱時就唱、唔好買老翻螢光棒、唔要閃閃頭飾⋯⋯⋯⋯
希望香港場變得更加優質!
不過多路人同分公司人⋯其實真係好大難度!

另外全場比5去到尾幾場已經好齊⋯感覺連路人都有一齊比(可能跟大隊?)
我見到五位老闆有偷笑!

回復  wingsohappy

同意 總覺得大合唱才是香港最好的應援
上年的幾句牙關 真的好感動
上年12月小巨蛋復刻 ...
h9826642 發表於 2017-5-27 12:44

大合唱的歌主唱大人都會唱的, 當年笑忘歌也是
而且尾場很多五迷, 就算唱冷門歌也不會呆掉

C和弦好似只有高雄唱, 其實T1,2,3 都不錯, 非五迷會呆掉的歌, 五迷間的小默契

其實,我覺得除左要諗應援外⋯⋯
更加應該要諗下我地香港場點樣可以再做得好d.....
例 ...
katielove5 發表於 2017-5-27 12:51

今年有同學好有心做左NOTES, FACEBOOK 上都有流傳
第一場之後亂開燈情況好左好多, 當然20號的天河體育館場真係......
但感覺上今次係教育左一DD路人, 所以下年要更加油!

主唱攬公仔喊果幕係高雄都係左右2邊Mon播

今年應援真係幾驚主唱話"人來就好" ,至於應援阻住左瑪莎時光機手,絕對係始料不及,係522先開始甘玩,亦估唔到523會繼續玩

同意藍色果邊係玩食字,但如果睇果個都唔明,意義又何在??

每睇一場,一場比一場多人係人生海海/憨人/倔強比5,真係好感動,除左主唱努力比5回應我地,尾場團長同石頭都有回應(雖然手要拎pick比5變成ok手勢),大家都努力互相呼應對方,希望下年大家都keep到唔亂叫,奴性比5,唔想520重現

回復 26# wingsohappy

對喔,台灣歌迷真的不喜歡應援...
而且好像也不喜歡五月之約...(今年睇五板的評論真係睇到我個心都那住那住...

有d驚係之後強國場 大叔仲可以講d乜去回絕佢地
如果講錯野 又會比人話得香港得 強國唔得
然後再比人無限放大

回復 33# pikilolo

其實五版每年五月之約前後都係咁架⋯吃醋⋯

回復 32# vfshr

時光機手好似係520果場開始玩?唔知有無記錯?

對喔,台灣歌迷真的不喜歡應援...
而且好像也不喜歡五月之約...(今年睇五板的評論真 ...
pikilolo 發表於 2017-5-27 13:45

其實五板一向都比較情緒化
五月天在外地很風光, 就說很驕傲
但每年來香港演唱會就一地玻璃心

香港每年的五月之約是香港五迷的團結熱情爭取的
而且每年就只有5月可以好好相聚
又要搶票, 入場又要對面各種路人, 某國人
其實香港五迷真是好努力的

回復  pikilolo

其實五版每年五月之約前後都係咁架⋯吃醋⋯
katielove5 發表於 2017-5-27 13:53

今年有人話似後宮爭寵, 好搞笑

回復 34# 阿卞

強國人要話點都有藉口, 反正佢地鍾意做咩就會做

回復 32# vfshr

奴性比5
呢句好!!