返回列表 發帖

回復 35# katielove5

我覺得今年好似嘈得誇張d...有d言論都幾hurt下...

不過我都唔敢喺五板講...其實由去年7月到今年3月,未夠一年時間,佢哋都喺台灣開左2場台北jri+2場高雄jri+9場復刻+4場高雄人生無限公司...都未計其他特別演出...其實五月天真係好錫佢哋呀...
我哋就只有每年5月見佢地一次...

回復 41# pikilolo

我都有睇呀!佢地本身已經極討厭五月之約⋯ XD
而且尾場任意門改左詞⋯加上瑪莎話下年再「回家」⋯
所以佢地反應好大!
同埋佢地話唔覺台灣見佢地既機會比較多⋯⋯因爲有好多分公司既人搶票!
又話每年五月都唔會係台灣見到五月天⋯
其實佢地講咩我都係睇下就算⋯
我地香港同學有苦自己知⋯⋯

當年just rock it 第一年在香港,有話係香港限定
當時五版反應更恐怖
大家都係唔好太上心,睇下就算

今年有人話似後宮爭寵, 好搞笑
wingsohappy 發表於 2017-5-27 14:09

感覺佢地似妄想症多啲
根本就沒人跟他們爭寵
我地都有自知之明的
而且 根本就沒什麼好爭
小學生咩

不過我比較在意的
是他們希望香港的應援不成功
又不想五月天在香港唱終於結束的起點
雖然最後都無唱
但我覺得好自私
自己聽唔到又唔俾其實人聽
其實在什麼地方首唱有很重要嗎
真心唔明

回復  pikilolo

我都有睇呀!佢地本身已經極討厭五月之約⋯ XD
而且尾場任意門改左詞⋯加上瑪莎話下年再 ...
katielove5 發表於 2017-5-27 14:54

真的嗎?有哪些po有些呢? 我怎麼看不到?  我看一些心得文,都說謝謝香港,我還奇怪為甚麼要寫香港呢.....

不過,我倒認同,今年的應援真的太多,又指台上,又舉牌子,今年五位的反應跟去年的真的有差,物以旱為貴嘛XD

我知道有歌迷發起唱《終於結束的起點》,但最後因為舉牌和時間太短做不來,其實這個滿有意義的,因為整張大九,就只有這首整個tour都沒有唱過,如果能在最後唱,是最完整的事情
但那天唱不成,可惜了

還是贊成尾場大合唱就好,一來是香港的傳統,二來人力物力成本都少很多
但還是謝謝主辦這些同學的勞心勞力
忘不記 原不諒 憤恨無疆
肅不清 除不盡 魑魅魍魎
幼無糧 民無房 誰在分贓
千年後 你我都 仍被豢養

回復 44# h9826642

佢地一向覺得自己係皇后
根本無人想爭,大家都係想好好enjoy 演唱會
但某d歌迷係比較諗太多

回復 45# jessieng

是在聊天文和 OnlyMayday版
不過聊天文已收起了
在精華區
至於OnlyMayday版
大家看看就好了

其實指住台上都唔算係應援, 同舉5一樣都係回應既方式....算係回應他們的小小心意吧 。我522 523坐藍區地面都有指向台上....見到主唱是有發現get到大家既用意....跟住偷笑指返台下我地....再加埋523 任意門香港限定改詞版....真係sweet到核爆(迷妹mode), 真係難怪PTT五版醋海翻波......其實你地台北高雄開左咁多場演唱會啦...我地一年得果幾日...咁都要呷醋....~我估相音、五月天FB尾場唔出post係要冷處理....因為怕左佢地....

至於523 ending播MV.....真係呆左....不過成場同事堅倔強.....唔散水嗌OT到比趕走....呢個畫面好耐冇出現喇....相信佢地係後台有聽到的....雖然覺得522仲有尾場feel~

今年入場既觀眾....真心多外人同外地五迷....個個都務名而來....覺得香港場好好氣氛好近....其係氣氛呢樣野係互動架....係香港同學既默契同努力營造出黎架....你地明唔明....某程度係入場既觀眾影響到該場既質素....不過我相信佢地係唔會明....唉~

之前在五版的閒聊區呀!但好像大部分的留言已經沒有了⋯
就是好似上面個同學咁講⋯醋海翻騰呀⋯⋯不看比較好!
我覺得是他們在大陸已經被各式各樣既應援招待過⋯反應先會比較平淡既⋯
香港既尾場活動/應援比起大陸的真心已經好很多⋯
至少他們在大陸會講「人來就好」⋯
香港的都有真心努力咁回應⋯
你講果個「終於結束的起點」個大合唱,我都係尾場果日晏晝係其他page見到⋯
但係佢淨係叫人唱⋯幾時唱⋯唱邊到都好似無講過?簡單d黎講係好似無籌備過⋯
相反舉牌果個就籌備左好耐⋯
另外,互指其實好sweet! 主唱有見到偷笑又回指返台下⋯
就係互相表白呀!

回復 47# h9826642

對呀!我之前都係睇五版!
你講我先知有only mayday版!
原來五版已經好正常⋯
Only mayday果個好癲woo.....
睇完有對台灣歌迷好感度下降⋯⋯⋯

Ps, 請問五版閒聊區之前個post可以點搵返呀?

原來有個only mayday版,今天先知道。
入去睇咗幾篇,真係嚇一嚇...
我活著,用我的邏輯。

回復 47# h9826642

我都忘記左onlymayday板,好耐無㩒去嗰邊睇....
頭先望一望,嚇親...算啦,希望佢哋只係發洩下就好...
始終佢哋嗰邊團員會睇到呀...
明明就呷醋但又唔認(攤手)

至於佢哋想我哋應援失敗我之前都有睇到,
真心唔明佢哋自己又唔肯做但又唔想人地好係咩心態...
還有"我討厭五月之約"...看到有點難過喔...

我都奇怪點解相音同五月天fb無po 尾場ge 相...
我一直有在等,但似乎應該不會po了,今天都有演唱會...
真的因為這樣要冷處理嗎?唉....

回復  h9826642

我都忘記左onlymayday板,好耐無㩒去嗰邊睇....
頭先望一望,嚇親...算啦,希望佢哋只係 ...
pikilolo 發表於 2017-5-27 18:21

冷處理方式同523個晚都好似
無啦啦就完左, 完全無尾場感覺

回復 53# wingsohappy

還好等左一日最後主唱都有出po(得佢一個po ja sad...),
唔係都好難平衡到...

回復  wingsohappy

還好等左一日最後主唱都有出po(得佢一個po ja sad...),
唔係都好難平衡到... ...
pikilolo 發表於 2017-5-27 18:51

還好有主唱第二天的po
否則我會好傷心
其他場次唱完都有
偏偏是尾場無
尾場其實都好無辜

不過 若想要尾場官方相
可以去特高娛樂FB
跟相音的應該一樣的

回復 55# h9826642

其實尾場果晚我都等左好耐⋯因爲以前主唱都會即晚出post....好彩第二晚有補返出⋯唔係真係堅會傷心!
雖然寫既野無表露太多感情(比起以前果d)⋯  而其他團員都係無聲氣⋯
仲有五月天個fb, 晚晚完場無耐已經會即刻更新⋯點知到依家都係無⋯
總之就係好奇怪!
我都覺得佢地知到台灣果邊嘈緊所以冷處理⋯
因為佢地都真係好留意睇住ptt....

其實沒有延伸舞台的設計很好,當年主唱誤闖盤絲洞,團長solo時被巴頭,情景歷歷在目..=.=
我最懷念的是十一年前那一夜,沒準備,沒計劃
只有五迷最真摯倔強的歌聲....
"如果你愛過我,你不會就這樣走"
外行看照片 內行聽唱片

同學唔講真係唔知有only mayday版,五版閒聊已經呷醋到好過份,有d直情講到五子睇到甘又點,佢地唔會玻璃心,嘩,你hurt到你自己偶像都覺得無問題??

成日覺得五版酸民,encore唔到就賴室外場,多路人,甘小巨蛋呢??都唔係大紅館好多乍,係齊心既,點會做唔到?我地路人,強國人唔多咩?520呢,我地米又OT戰勝加班,係香港,你唔起身係怪卡,係台灣,你起身會比人叫坐低

其實佢地真係好唔識珍惜,跨年,犀利趴幾乎年年都有,今年仲勁多見面機會,12月復刻,3月新巡,329大安森林公園,6月hito,金曲獎,但佢地只在乎五月之約,其實都知道每年5月香港㗎啦,想睇米過黎睇囉,又無話唔歡迎佢地黎,正如跨年我地都會衝㗎啦,點解要講到討厭五月之約?你地做唔到就唔比人地做到,唔比五月天鐘意香港??唔鐘意應援係唔想似韓星定怕台灣做唔到出醜所以討厭???只許復刻9場,不許五月之約10場???

最討厭佢地話大九西門町開唱係為左安撫佢地先臨時加開,完全辜負左五子既心意,仲要話"如果對台灣好只是為了證明沒有偏心海外,那就算了吧",主唱都話做音樂係想討好每一個喜歡佢地音樂既人,如果台灣人連依D野都講得出口,我覺得佢都唔配做五迷囉,五子拎獎佢又要我五迷我驕傲,轉頭又要呷醋話五子偏心海外五迷

回復 57# rockgarnett

上年重溫真係好感動!   
大合唱真係香港最好既禮物

同學唔講真係唔知有only mayday版,五版閒聊已經呷醋到好過份,有d直情講到五子睇到甘又點,佢地唔會玻璃心 ...
vfshr 發表於 2017-5-27 21:43

同學真係唔使太上心,反正某部分台灣歌迷係覺得講野直接代表感情好
而且只要唔五月天係其他地方做dd特別野就會爆炸
但其實都有正常既台灣歌迷
反正大家做好自己,唔使理其他人點講