返回列表 發帖
回復  h9826642

其實尾場果晚我都等左好耐⋯因爲以前主唱都會即晚出post....好彩第二晚有補返出⋯唔係真 ...
katielove5 發表於 2017-5-27 21:34

尾場根本成個感覺都怪到不行
同往年既尾場完全係2回事
真係好想知發生咩事。。。

回復 55# h9826642

我知特高有出po ar,但始終覺得由五月天fb po出黎感覺會好好多...(不過算啦,已成定局XD

其實今年佢哋連我哋排公售時都無左加油文,到而家尾場po文都無,除左想低調,我都諗唔到有咩可以解釋XDD

感覺佢地似妄想症多啲
根本就沒人跟他們爭寵
我地都有自知之明的
而且 根本就沒什麼好爭
小學生咩

不過 ...
h9826642 發表於 2017-5-27 15:51

可能真係嬲首唱㗎,派對動物又係香港首唱,勇敢,do u ever shine中文版又係香港首唱,果時都唔小人嬲嬲豬,但…………大九其實米又係全部高雄首唱,嘈咩姐………

尾場根本成個感覺都怪到不行
同往年既尾場完全係2回事
真係好想知發生咩事。。。 ...
wingsohappy 發表於 2017-5-27 22:15

想做復刻尾場果個感覺???又係憨人最後無啦啦88跟住落,但…………果晚佢地有上黎encore……香港尾場……無…………嗌左20分鐘以上,就係唔出黎………

唔睇呢個post,完全唔知台灣五迷係咁諗...

回復 58# vfshr

好老實,我睇完果個onlymayday真係打左個突⋯
之前五版果種「吃醋」都仲可以用撒嬌好可愛黎化解下⋯
果個onlymayday講既野其實已經唔只酸⋯我覺得已經有少少攻擊成份!
其實點解成日要係一個明知佢地咁留意既地方講野黎傷害佢地呢?我又係真係唔明白⋯
我見有人話唔好當五子係玻璃心,佢地比人酸慣⋯
其實點會一樣?我覺得比自己fans酸傷害既程度係比路人、酸民酸既傷害係大一萬倍!
一邊又話自己愛又要不斷傷害佢地其實係咩玩法?
我睇完果個版真係對某些台灣五迷印象大打折扣!當然仲有d係理性有質素既!

回復 58# vfshr

台灣酸民根本唔知道香港同學付出左幾多努力去維繫我地既香港場,今年頭場出現災難式光害、9叫、人浪失敗...外地分公司既人來襲....,香港同學勁團結去救亡.....後尾先有改善。520係香港舉辦既內地場....你估果刻我地唔心酸咩?場內8成係外地人....我地有苦咪又係往肚內吞~ 成日話五月天偏心香港....我覺得好多野係相向架....香港同學對五月天既熱情同埋心意....你估五月天見唔到呀....同樣地你地酸民既留言...你估五月天又見唔到呀?佢地比個心你...你地當狗肺....我係五月天都會覺得好失望....

可能真係嬲首唱㗎,派對動物又係香港首唱,勇敢,do u ever shine中文版又係香港首唱,果時都唔小人嬲嬲 ...
muansic 發表於 2017-5-27 22:19

Dyes 同勇敢根本係床香港場寫既,佢地當時都係咁話d詞怪,雖然我都有d覺,哈哈

派對動物佢地當時都有大崩潰其實。。。。

想做復刻尾場果個感覺???又係憨人最後無啦啦88跟住落,但…………果晚佢地有上黎encore……香港尾場… ...
muansic 發表於 2017-5-27 22:52

復刻尾場差好遠,523根本憨人都未彈完,而且真係好明顯係趕住走。。

回復 66# katielove5

其實每個地方都有不肖的五迷
最緊要自己唔好同流合污
有d台灣五迷話係小撒嬌,但有d攻擊性好重又硬話五月天會明,我唔知佢地點解可以傷害當好意

回復 57# rockgarnett

想當年回到地球表面嗰個疑似顏福偉⋯⋯
唔知有冇人記得

回復 67# rita_hk

真係好多野都相向,我地既奴性佢地有眼睇,而且好多奴性都係靠堅持換番黎,我就唔相信當初人生海海/倔強/憨人比5係由香港創出黎,以前我都唔會舉,但慢慢爬得多文,就會發現大家都會甘做,齊心畫面會好靚,慢慢就會跟住做,當全場人都跟住做,我地既心意五子自然就會接收到   

知足係高雄場時,小星星幾乎無人唱,但係香港,主唱其實只要頭1,2場有帶領大家唱,之後我地就已經識自己唱,依d米奴性囉,佢地就係鐘意依D奴性, 崩壞又係,高雄睇左3場,只有係實名區果時先零星聽到有人唱,而香港……雖然大家都怕怕羞羞,但只要有一個人唔怕羞大聲唱,大家就漸漸加入變好大聲,有時真係唔想依種齊心會無左囉,大家一齊開心,做埋同一樣野真係好難得,希望任意門我地創出黎既小手勢可以一直keep到落去,唔好好似當初大陸場傷心的人創既"動次動次動次"甘樣消失左啦~

回復 68# wingsohappy

Dyes 日文版都係香港場首唱ga,2014年尾嗰2場有唱,
嗰陣時mv出左無耐,仲唔到會係香港首唱XDD

之前都有同其他五迷討論過
其實人反應是相向
所以香港五迷咁齊心做一件事
五位大叔是感覺到的
所以先有真實反應比番我哋。

再者台灣五迷其實好幸福
最少同佢地生活係同一個地方
我哋只係每年五月先見到佢地
仲要見佢地之前爭個你死我活先有機會見到
如果台灣五迷將五月天好似奉旨只對佢哋好嘅心態改下
咁樣佢哋會開心好多。(純個人意見)

回復 72# vfshr

可能實名唱嗰d好多都係香港同學(利申我有份)XDD
小星星同孫悟空都係,雖然高雄無咩人跟唱,但我都夾硬唱左XDD
呢d奴性,真係見到五子係開心ge
我記得第一場唱到如果我們不曾相遇時,可能第一次唱我哋都可以好大聲咁接唱到,見到主唱笑得好開心XD

btw香港場可以一直企不用慢歌要跟人坐低真係好爽XD

之前都有同其他五迷討論過
其實人反應是相向
所以香港五迷咁齊心做一件事
五位大叔是感覺到的
所以先有真實 ...
tammy416 發表於 2017-5-28 07:02

咁多年都睇唔開,應該都無開既一日,哈哈

回復 75# pikilolo

我諗睇五子已經唔再係抱住去欣賞,聽歌既心態入去,而係一齊去開party甘去,大家用力唱用力跳,總之要狂歡先離開

有d野真係唔可以強求,你可以痛,但千萬不要再怨,怨念越多,能得到既野會越少

(呀!時光機呀!好耐無唱啦)<==復刻先唱完,你聽唔到唔代表佢地無唱過,痛不欲生....

我都係身第一次知道有only mayday 版,不過應該唔會上去睇,感覺他們是一批還未成熟的孩子,不太理會體諒別人的難處,其實愛五月天,就要體諒他們,尊重他們,支持他們。不要每次有什麼不一樣就吃醋,說一些難聽的話。這會讓五月天很難做人,何必呢!

感覺佢地似妄想症多啲
根本就沒人跟他們爭寵
我地都有自知之明的
而且 根本就沒什麼好爭
小學生咩

不過 ...
h9826642 發表於 2017-5-27 15:51

首先好多謝同學每場都咁辛苦打哂talking出黎!!

尾場那天我也有上五版等歌單 所以閒聊文上面每一個推文都有看到...
說真的我也能了解到他們吃醋的原因和感受 畢竟本土樂團每年都跟別的地方作約定 但自己的地方卻沒有這種說白的約定 感受到不平也無可厚非
其實十分認同h大說的 我們沒有要爭甚麼 說真的 就算我們很想看到五月天 也要五月天願意每年都來啊 他們每次來到talking放這麼開 心情這麼好  我想如果台下給不了他們反應 台上的也不會說這些話啊 五月天應該也感受的到香港歌迷的熱情吧 反而有時候台灣本地的還沒有給到預想中的反應呢(去年7月的JRI)

我最介意的是看到有人說看到香港五迷在結束後仍在倔強地憨人式啦啦啦的時候 他們卻在喊"下班了 下班了" 一付不容許別的五迷表達對五月天熱情的態度 還說我們不會是想要得到"最後唱生命有一種絕對"的這種"台灣專屬"的禮物吧 看到的時候真的覺得很委屈 為什麼你們啦啦啦這麼久就是很愛五月天 我們啦啦啦就是拖時間浪費力氣 我不否認他們有可能是在開玩笑 可是要開也不是這種踐踏別人真心的玩笑...

其實那時候一個晚上就整理好心情了 不再為這種事而有負面情緒 可是看到onlymayday那個版後覺得更無語...裡面還有很多本身自己滿欣賞的熟悉ID...

最後 如果五月之約不是定在五月 他們會沒有那麼氣嗎

回復  vfshr

台灣酸民根本唔知道香港同學付出左幾多努力去維繫我地既香港場,今年頭場出現災難式光害、 ...
rita_hk 發表於 2017-5-27 23:24

頭場有去睇 溫柔(?) 洋蔥 亂開燈...
520前兩行都係大陸人(甚至唔係五迷) 戴哂d閃閃頭飾 螢光棒又係老翻 仲要係咁拎電話出黎影相/錄影搞到俾保安用電筒照
唔記得邊個位 應該係俾周圍影響到 自己竟然下意識咁嗌左一下"加班" 俾自己嚇親! 即刻叫返OT !
怪獸嗰日問有邊d人係從其他地方黎...d聲音大到...真係好無奈...
其實如果係大陸既五迷都還好 但唔知點解好多時亂嗌/拎老翻螢光棒/路人mode既都係....