返回列表 發帖

人生無限公司心得文

故事由2017件1月1日開始
當日網路直播小巨蛋的演唱會, 知道5月10日開始香港演唱會就來了
當下反應是即時胃痛
終於因為等不及5月, 3月就先到高雄上班了

3月份的高雄世運場, 相信不少同學都有參加
開售當日以及加場都買不到票(藍圈圈惡夢)
幸運地於3月中反而突然有前排票放出
於是第一次世運就進入A區
而A區的好處是團員們很近, 壞處是眼睛根本來不及欣賞VCR及整個舞台效果
成名在望及崩壞的震撼, 我當時只有讚嘆這5個人加上必應創造, 到底要如何挑戰大家感觀!
世運場的確很值得大家去, 整個規畫由入場到離場, 真是感受到滿滿的高雄熱情
但由於我眼睛只來得及追團員, 來不及追劇本
於是5月香港場時, 我才了解到我錯過了什麼....

人生無限公司香港場非常幸福地可以入場多於一場(其實過程有血有汗)
只靠自己絕不買黃牛, 沒有所謂握手位(希望以後也不設), 沒有近到可以欣賞主唱大人的肌膚
反而可以於不同角度, 好好細味必應創造將如此龐大的舞台, 努力塞(?)入紅館的努力
歌單安排比上年JUST ROCK IT的確少了一點驚喜感, 只能說老五迷愛聽老歌
JUST ROCK IT 是老朋友相聚, 人生無限公司是五月天要好好說故事
人生無限公司的意念, 由自傳延伸, 訊息很強大
不要害怕當自己的英雄, 我不怕萬人阻擋 只怕自己投降,
只要有一個人願意相信, 仍要倔強地改變世界
除了由五月天演繹, 還有誰可以如此沒有一點煽情?

串場電視不是串場用的嗎?怎麼那麼多彩蛋?!
拜託主唱大人為公仔打飛團長這段一定要收DVD 好嗎?
連N年前傳說中的雙頭龍都出來了(有同學知道嗎?)

由於看多於一場, 因此對於OT歌單難免期待, 最後就是重覆聽了3次小事
而關於TALIKNG部分, 今年當然都有不少搞笑, 但團員們對香港的感動是多年來最強烈的
尾場原本已準備好要淚眼相送 結果還未準備好已完結了......

以下是更散亂小心得
關於觀眾
由幾年前開始, 五月天演唱會已變成打卡點
男友要幫女友買票再入場卿卿我我
三五知己要買票入場代表青春熱血
不用說那些拿免費票入場連1首歌都不認識的人
這些人, 其他演唱會沒有嗎?
也許這些人不懂得, 五月天演唱會很重要的是參與感
知足開手機燈, 倔強憨人比5, 這不是應援, 這是默契

關於應援
上年10週年是第一次參與這種應援, 講真的當晚是非常感動
10週年而且經過了一年小失約, 對大家來說都是好特別的一晚
然而今年需要做這樣的應援, 本人沒有參與
同學們是對的, 想參與就參加, 不想參與就不用理會
但我的確在如果我們不曾相遇時, 幾乎整首歌被紙牌擋住
而且台上在玩瑪莎, SORRY~玩時光機時, 根本無人有跟著唱歌
這是沒有影響嗎?
當時負責同學們也是努力希望表達謝意, 也是需要付出時間金錢
這只是個人小小感想

打了很長一篇沒什麼內容的文章, 其實今年人生無限公司真的令我非常感觸
五月天說每次上台都當時最後一次, 我們入場又何嘗不是?

謝謝各位努力做好自己的五迷, 希望他日有緣再相遇

雙頭龍?
邊度呀?我都睇左幾場,但係都無睇到喎。
求解答

對!我也一直對 Honey Potter 為了他心愛的模特兒公仔打飛 Mr Monster 的這段被卡而耿耿於懷⋯⋯

Potter 先生那兩行溫柔的男兒淚⋯⋯⋯
「永遠等待那一日 咱可以出頭天 人生不怕風浪 只怕自己沒志氣」

關於個應援⋯
可能真係之前既大陸場做得太多!感覺佢地既表現唔係好驚喜同埋無上年第一次做咁感動,其實睇佢地既反應同埋回應係睇得出既!(兩年都有參與既同學應該會明我講咩,其實分別係好大⋯)今次係有少少比較「場面話式」既回應既感覺⋯
黃色果面「人生有限,五月之約無限」我覺得都尚算有意思的,但係COT果面就⋯主唱佢地矇住眼睇完都擰擰頭!我見到有同學話,佢地第一場都唔知咩叫"OT",但係第一場唔明佢地之後其實仲有9場時間去學!最後一場既應援講既野佢地唔明,當下其實真係有少少尷尬⋯(純個人感覺)但我覺得佢地見到同學既用心都會欣賞同開心既! 謝謝同學用心既安排!
但係小小提議一下,如果將來再有類似的活動,真係希望唔好再整咁大張!今次舉的時候,前面d人舉得太高,而且張卡又極大張!結果我整整一首歌真係完完全全被擋住左!!!淨係見到前面d人既牌⋯
另外有無同事有無留意到,倔強/憨人時五位老闆見到全場一齊比5,佢地係笑得好開心架!其實佢地見到香港同學同佢地咁有默契已經好開心!

回復 3# yaiko

沒有被卡呀,我有在右邊的螢幕看到主唱的男兒淚XDD

回復 4# bo218

對喔,好同意同學所講。

舉牌應援之前場次其實已經做過咁多次,都好難同舊年第一次佢哋嗰種真反應比較...不過同學們咁辛苦籌備活動都辛苦了^^

我不知五月天個反應係咪場面話,但都覺得佢哋係受ge XDD (雖然有一刻我哋因為準備應援紙而無視左瑪莎時光機運作XDD)因為五月天都好努力睇塊牌講咩,同學講得好啱,其實黃色嗰邊係ok ge,起碼五月天睇得明,但藍色嗰邊就.....睇到五月天睇完都成頭問號XDDD
我都係被擋ge一份子(紙太大,前面d人一興奮就舉牌...),好辛苦先喺夾縫中睇到佢哋嘅表情反應,當初好怕主唱會講“人來了就好”,還好...(呼)

今年我地個人生海海、倔強同憨人比5真係好齊,幾乎全場都舉5,睇到老闆們都好滿意,好開心^^

回復  yaiko

沒有被卡呀,我有在右邊的螢幕看到主唱的男兒淚XDD
pikilolo 發表於 2017-5-27 06:30

怎麼出在旁邊的螢幕嘛⋯⋯ 我只看到中間的⋯⋯
「永遠等待那一日 咱可以出頭天 人生不怕風浪 只怕自己沒志氣」

回復 7# yaiko

左右螢幕和中間螢幕播ge野係唔同ga,仲有石爸同機械臂拗手瓜贏左要比錢,都係左右螢幕先睇到XDD

回復 4# bo218

全場比5真係見到佢地好感動,因為有d場明顯比5既人少d
記得上年張應援係有寫叫人記得放胸口,唔好舉高
今年無拎唔知有無

回復 8# pikilolo

所以要睇多過一場先睇到
望唔切咁多野

回復 3# yaiko

真係好想reloop 呢幕

回復  bo218

全場比5真係見到佢地好感動,因為有d場明顯比5既人少d
記得上年張應援係有寫叫人記得放胸口 ...
wingsohappy 發表於 2017-5-27 09:41

今年個張兩面都有寫請把此面舉在胸前。

其實唔止呢個黃牌,唔少同學連螢光棒都將手伸直舉高黎搖,我睇到的就只有前面果位同學嘅螢光棒

其實五月天最想是我們用歌聲+香港場人浪和應...
有些事, 做一次就足夠, 或許等五月之約 15/20週年的時候做更有意義(希望可以有喔)
以往的尾場, 歌聲及人浪都已經可以令他們很感動及開心
最重要是環保有不用錢,
記得上年唱牙關, 阿信好感動走出來問我們在唱什麼
他彈結他我們唱, 那感覺真的是好棒
我比較支持繼續每年唱不同的歌來與他們互動喔

另,這次的人生無限公司是我這幾年感觸最深的
可能少了過往以愛情,歡來成份多一點的歌
自傳很多首歌都好值得反思, 而且每節歌單歌詞有呼應
我特別喜歡<<成名在望>>/<<少年他>> ~ <<頑固>>那一段
很震撼, 而那歌詞讓我出現很多人生過去的畫面
令我默默流下眼淚
聽現場與CD分別真的很大, 果然必應創造團隊真的太棒了

對!我也一直對 Honey Potter 為了他心愛的模特兒公仔打飛 Mr Monster 的這段被卡而耿耿於懷⋯⋯

Potter  ...
yaiko 發表於 2017-5-27 01:40

請問這幕在哪個段落出現的??  我的金魚腦竟然完全沒印象....XD
有些事現在不做 一輩子都不會做了

其實五月天最想是我們用歌聲+香港場人浪和應...
有些事, 做一次就足夠, 或許等五月之約 15/20週年的時候做 ...
tsingyee 發表於 2017-5-27 10:10

去年唱的是牙關 當時大家一齊唱真得超感動

最後主唱大人的回應更催淚

今年個張兩面都有寫請把此面舉在胸前。

其實唔止呢個黃牌,唔少同學連螢光棒都將手伸直舉高黎搖,我 ...
bonnietso 發表於 2017-5-27 10:04

係!有d人直情好似指揮交通咁!完全無理身邊既人
我都會唔舉過頭,唔好擋到後面既人

回復 15# jakiqoo

其實大合唱真係好感動
五迷是最強的合唱天使

回復 14# HB8297

係旁邊小螢幕,如果你只睇中間就會miss左喇

回復 14# HB8297

無記錯中間螢幕係播緊瑪莎練槍嗰時

回復 15# jakiqoo

謝謝同學, 我耳機在聽倔強 打字就直接打了倔強...