返回列表 發帖
原來有很多.COM老鬼都和我有一樣下場 T-T
我承認本人非常潛水, (上星期才知道被刪), 不善發回PO
雖然原來ACCOUNT只有10分左右, delete亦不肉赤, 但account因為'發水暴發戶'而死去感到十分不快(請原諒我這樣形容某些會員, 但我只想到這名字)
不是delete這件事上有甚麼問題, 而是原因
我從沒有怪管理員的意思, 發水戶入侵mmd是一件慘事
forum被無意義的標題侵佔, 回貼全都是灌水常用四字詞
假如我是管理員的話應該會爆炸吧

希望注冊的會員把mmd 當做一個認識五月天的地方
而不是每年搶票日才利用

凌晨一時五十分, 比平日晚了一個多小時睡覺
是為了那微不足道的十分才打這篇post嗎?
是希望把自己和暴發戶們分隔開嗎?
為甚麼我會這樣做, 我也不請楚

舊人變左粉紅人仔ge呢到再加多一個~XD
"儲一分也十分困難的同學" 呢到都係再加多一個~哈哈~~~

太耐無上黎依家先見到同學呢個貼
其實我都心絲絲想問好耐
除左管理員之外...
唔知有無同學仔同我一樣由當年睇到依家
因為mmd未正式變晒成個五月天專屬版之前
只係一個論壇ge其中一個子版仔
當年香港真係無咩網可以搵到五月天ge資料
而我就係因為五月天而搵到o個個論壇
唔知仲有無當年ge同學仔係到呢...
因為終於有返自己個ID而非常高興~

.com年代 +1

因為讀個top up degree同埋份工, 真係無時間, 仲有2年無去演唱會, 之後仲連個account name + PIN都唔記得... 到記得嗰時已經變咗 .net

我自問自己加入五月天的還是很新,分數也是自己努力的po他們的FB而得到的...
但有時候見到好多新同學也只寫"謝謝分享"的話,我也會刪除,
因為這樣完全沒有鼓勵的作用,反而更打擊士氣...
而且還有一些"小朋友"為了追一次星,每次買一件tee穿過一次後就放出來賣...
是誰我不說,但我就覺得小朋友你們不要這樣好嗎???
難道每一件衣服只能穿一次嗎???沒有對五月天的回憶嗎???不是每一件隨便可以買到的...
希望大家能互相尊重對方吧...
一起努力的為五月天加油吧~~~

一開放申請註冊會員就水PO湧現
28號前應該都幾"熱鬧"...

一開放申請註冊會員就水PO湧現
28號前應該都幾"熱鬧"...
yukiyau 發表於 2013-2-12 13:24

可能是假期關係,大家都可以更多時間來上網了,這裡也熱鬧了!
剛剛有幾分鐘,我發現論壇首頁登錄不上了

兩年半前的「新聞」都被人踢上來
很明顯是「求票所以求分數」
鯊魚召喚!!!!!

兩年半前的「新聞」都被人踢上來
很明顯是「求票所以求分數」
鯊魚召喚!!!!! ...
五月雪 發表於 2013-2-12 21:05

雖然我都係粉紅人,而且好鐘意回post,亦好想成為藍色人,但我絕對認同唔「求票所以求分數」的行為,兩年半前的「新聞」都拎出黎講真係太過誇張.....有無心回POST真係好易睇得出,唔係求其左copy下右copy下就拎黎當自己既野回POST,唔想mmd將來為左阻止hae回post既人好似其他論壇甘要最好留言15個字,跟住D人又求其打夠15個字就回POST.........

兩年前新聞攞出黎講唔係問題
只要回答唔係哥D "好鐘意呀" "講得好好呀" 十個有八個都係一樣回覆既就無乜所謂

講真, 呢幾日假期我自己無野做都係咁搵番d舊新聞黎睇啦 (我係講緊真係由七十幾板開始睇番上黎) ... 平時番學番工忙真係miss左d無睇到
呢兩日睇到有d其實都想回, 但咁岩又開註冊...一陣回左又比人話呃分 ... 算, 留番同自己d五迷朋友講同笑

我只係想帶出, 唔係個個回舊貼都係叫做呃分 ... 做五迷有做五迷的原則, 起碼我自己係 (每個貼都回到水蛇春咁長 ....)

其實沒事不要回咸豐年前的post是很基本的網路禮儀呀~___~
如果件「新聞」有update所以再拿出來說絕對可接受
但現在出現的情況.....唉
不單單是回覆的內容有冇心的問題
試想想多幾個人這樣做版面有多亂!?@@

新聞就算係一星期內的消息,其實都無嘢好回應,
新聞出的好多都係自己有跟的消息,而且d 新聞內容真係令人o 哂咀。
睇完都覺得浪費時間,咁都有回應應該寫個服字比果d 人。
正如台語教室都有人回覆一樣道理=_=
帶上耳機,everyday is MAYDAY !!!

其實這個也已經是往年的舊PO了 ...........................

其實這個也已經是往年的舊PO了 ...........................
da-mor 發表於 2013-2-13 01:10

我上年好像回過這個post的說!
好Post不怕年年推!環保免重複嘛!
但「舊」「新聞」推出來就有點兒哪個!
話說本人上年不夠在線時間,深知成功在於日子有功之道,
就決定天天上一上,有感回一回,
所以啦!大家努力之餘都一起保持論壇的健康吧!

Ps: 雖然出post會多一咪咪分,但還是三思呀各位朋友!
我的五月病要一年後才能好

新聞就算係一星期內的消息,其實都無嘢好回應,
新聞出的好多都係自己有跟的消息,而且d 新聞內容真係令人o ...
毒藥之歌 發表於 2013-2-13 00:05

同學這樣有D一竹槓打一船人呢 回新聞本來很正常呀 回舊新聞才引起以上一連串討論而已
但據你這樣說 回新聞的全都是些無聊人 這樣說太極端了吧 回得來言之有物 有何不可?
這裡的同學主要是針對 "出水POST" 的人吧.

BTW回這個舊POST同回舊新聞不同, 我不覺得回這舊POST有問題, 而是無端端不會推舊新聞,
比較大型的論壇為防版面亂, 舊post會鎖起來的道理一樣

我個心好唔舒服 覺得為了這未來兩星期的 "升級戰", 好多捕風捉影的事, 大家都愛護mmd不想這樣世界大亂,
但為了升個級, 大家互相猜疑, 回個POST都怕被人白眼, 連續回幾個更怕被人鄙夷, 本來睇完POST回POST不是很正常的嗎.
總之, 希望這段時間快D過去.
利申: 我由.com年代混到現在了

我也是.com年代的, 不過到了.net年代之後就少了發言, 都是潛水較多
而且感覺年代變了之後好像上來的人都變了一樣
Just MayDay!!!
每次誕生 我都要與你相遇 每次輪迴 都為你

.com 年代的人還有我... 潜水的人也是我....但其實都是默默地關注,默默地祝福...

我也是.com年代的, 不過到了.net年代之後就少了發言, 都是潛水較多
而且感覺年代變了之後好像上來的人都變 ...
WinG_2 發表於 2013-2-14 01:32

年代唔同,上forum既人都會唔同,而且新人年紀可能越來越小,習慣了各大forum回帖就是美德既行為,一時之間未必改得黎(但我無贊成過依樣野),每次升級戰總會有一堆為升級而升級既,水post亦都唔係話單憑回帖既字數去衡量,要是要限字數,我每篇都可以作一篇文去回,雖然依家依個時期回帖回得多好容易比人誤以為想厄分,但都唔可以厄殺一班好似我甘多口水,咩post都想分享感受既人,如果吹水區唔比吹水,甘就不如連吹水區都無。。。

預其杜絕回水post,不如杜絕一d開水post既人,好似最近有分享鈴聲(我無心影射其他人,只係對事舉例),其實自cut鈴聲都唔係近依1,2日先有既事,但特然彈一個出黎,我會諗下,係米為左3分呢??我都識cut鈴聲,唔通我又每隻歌cut出黎,然後開幾十個post??我直情可以按個人要求去cut竹尸我諗我好快升級。。而且依d帖真係只會吸引到人留言thanks for sharing,多謝分享,要諗到第三句回既野?我諗唔到,如果po之前有諗過依樣野,就唔會只想post一隻歌鈴聲,可能係一堆,或者直情出教學反而我會心安理得甘去拎果3分。。

回復 103# marymok

我都係潛水員一名, 5年前開始入黎呢度, 由於小發言冇登入以遊客身份睇野居多..    
    直至舊年向朋友攞多左內部飛想入黎呢度放俾其他五迷睇, 先知出事... 變左等待驗證會員..   
    有時我都想多d發言同五迷吹下水架, 但可能我年紀比較大同後生果輩感覺有點格格不入...  

回復 119# 霜雪

其實我又唔覺得年紀既問題, 最重要係大家都鐘意五月天
上到來都有共同既話題