返回列表 發帖

[日常] 目屎、垃圾車一問

我知道《目屎》即係眼淚。咁係咪即係話《屎》就即係淚呢?如果係,咁廣東話既《屎》台語係咪有第個字呢?

仲有,《垃圾車》比喻好朋友,係五月天自己作出黎既,定係台灣本身已經係咁用既呢?如果係台灣本身咁用既話,咁係咪淨係台語至咁用既呢?用國語講會唔會唔可以咁用既呢?

我知我係諗多咗,不過有冇人可以賜教呢?

以我所知"目屎"一定要一齊講先係眼淚,分開既話"屎"就依舊係"屎"..(所以平時會聽到"挫屎")
"垃圾車"係阿信自己作出黎既,用黎比喻可以盡情傾吐心事既朋友..(開頭他們團員都唔肯認自己係垃圾車)
(平時睇台灣節目既理解)

以我所知"目屎"一定要一齊講先係眼淚,分開既話"屎"就依舊係"屎"..(所以平時會聽到"挫屎")
"垃圾車"係阿信自 ...
catcats 發表於 2012-6-27 20:43

對啊 以我理解
目屎一定要一起說 才代表了流淚
因為我記得有一次 聽星光大道胡夏唱台語歌的時候 唱成目~~屎~~
俾人恥笑了一番
說不可以分開滴~
天上的星星 笑地上的人
[2014年.我只希望活得更有意義]

回復 2# catcats

多謝同學解釋,但如果目屎=眼淚,咁當我地講眼屎既時候,台語人又點講呢?我google過,有啲人話係目塞,但佢又話唔係好肯定。同學又知唔知呢?

至於垃圾車,我都google過啲台語翻譯,字面解釋都明,但係就唔明點解會=好朋友。我知台北既垃圾車走過既時候會播音樂,係咪同呢個有關呢?  原本我以為呢個係台灣慣用語,原來唔係。我覺得係主唱大人太聰明,諗到一啲凡人諗唔到既野。但係我又google唔到呢個答案,有冇同學知道/聽過呢?

屎的台語是"塞"沒錯
常聽到說"帶塞" 就是說帶屎 可以想像成踩到屎(即行衰運)
附帶一提 所以春天的吶喊裡 心情很吉普塞 就是指 心情好似一pat屎

回復 4# Rice1

其實垃圾車我估係因為我地成日有咩唔開心髒話怨言要"呻"都會同朋友傾
而朋友就會好似垃圾車咁將這些不開心的情緒(垃圾)帶走,所以歌裡面有一句
"你若不爽 我是你的垃圾車 每天 聽你的心聲"就係咁的意思
自己想的:P 如果是有其他解釋請指教~
就算失望 不能絕望

回復 5# yukiyau

呢個真係唔知喎,我一直以為佢係話心情好似吉普塞人咁到處流浪。

回復 7# Rice1

看前後句子的話 心情很吉普賽 解做心情好差 我覺得比較正路 不過要解做想流浪的心情都得
當陽光很冷淡 心情很吉普賽 沒人能擋住我 跟平凡掰掰

其實佢地唔會/冇正面解釋既字眼 我地都只可意會
正如佢地堅稱 看羚羊草枝擺 係大自然既美麗風景一樣 但其實大家都知係乜意思

屎的台語是"塞"沒錯
常聽到說"帶塞" 就是說帶屎 可以想像成踩到屎(即行衰運)
附帶一提 所以春天的吶喊裡 心 ...
yukiyau 發表於 2012-6-28 08:53

原來吉普塞係咁解o架.. 又上了一課...

回復  Rice1

... 看羚羊草枝擺 係大 自然既美麗風景一樣
yukiyau 發表於 2012-6-28 13:28

乜唔係咩?

回復 6# miholilanlan

好合理。不過真係唔知阿信個腦係點構造既,咁都俾佢諗到,好似洗衣機咁,睇完歌詞雖然明白點解媽媽係洗衣機,但係到底佢原先係點諗出黎既呢?

乜唔係咩?
Rice1 發表於 2012-6-28 15:54

"看羚羊草枝擺 "  其實係......粗口黎, 等於我地問候人地母親, (仲要係6個字果隻)   
    我都係問台灣同事先知

回復 12# caca

真係唔講唔知,原來係粗口 -,-

回復 12# caca

咁我地咪每年都喺紅館成萬人一齊爆粗囉!唔怪得咁震撼啦!

估唔到咁多人唔知 看羚羊草枝擺 係粗口...
咁大家有冇發現主唱每次唱到呢兩句都唔會唱 將支咪遞俾觀眾唱?

看羚羊草枝擺係粗口 !!!!!!!!???
我聽果陣個腦真係諗緊有羊咩同草隨風擺動既美境=___=

如果要讓我活

原來看羚羊草枝擺係粗口?唔係挂,哈哈,原來我地係紅館成萬人一齊爆粗啊,wakakaka
在星空下三個傻瓜乾杯用倉頡寫出2012第二人生

我真係今時今日先知哥句係粗口 (冒汗)
等我第一次聽哥時仲響度諗…點解首歌響我腦海既畫面會突然間變得咁大自然…
哈哈哈!其實聽五月天既歌都學到唔少野 XDDDD

我那時候不知道那句是粗口,還用來當鈴聲,還要劈頭第一句就是它…
然後我有個懂台語的朋友聽到告訴我,我才知道…
知道後,我就跟我朋友說:"那我更要拿來當鈴聲呀!",整個超叛逆的說…