返回列表 發帖

最近看新聞區有種濫貼的感覺
就像是隨便search到有"五月天"這keyword就貼過來似的
也不管內容跟五月天的相關度有多少
或是"新聞"還是不是"新"聞都貼過來...
像是今天那個電影"阿信"的報導
跟五月天相關的就只有"電影「阿信」的主題曲是由台灣「五月天」及日本搖滾樂flumpool合作的新曲「Belief 給等待春天的你」,是五月天首度挑戰日語歌曲。"
這已經是1個多月前的舊聞了吧...
circus那篇也一樣

這邊有意見!
是說最近有不少POST也關於非五月天的演唱會
SHE、JJ都有
不能說跟五月天完全沒關係
但我個人覺得沒必要PO在這邊而已
作為歌迷 有演唱會沒可能不知道 也不只有MMD一個渠道可以知道
而且重點是討論空間不大

鑑於MMD是個自由的地方 所以不能禁止PO這些
但希望可以像SR商品一樣
出開一個每年演唱會專帖(當然演唱會不能跟五月天完全無關)
希望管理員們可以參詳一下 找一些改善方法
wen/ in my place

想問一下如果想轉讓2014高雄場 1/1 的門票要POST那裡?
好怕POST錯GROUP...

回復 43# Rock531

My-Mayday 我們的五月天 » 血拚。相信音樂 » 綜合賣物 / 交換 文
http://www.my-mayday.net/viewthread.php?tid=34

HI~我想問而家係唔係無得申請成為註冊會員?因為我見到O個個POST已經LOCK左~THANKS!

早前曾留言關於stayreal post既意見
例如有關stayreal blog內容與產品post重疊的問題
以及仿效產品post的做法每月一post的建議
未知各位同學以及管理員有咩意見呢?

我有幾個問題想問一問
我明白mmd係靠會員自律 唔想比太多限制會員
但自律既同時 有一份清晰仔細既指引都好重要
其實好多時候 面對會員做法含有灰色地帶
例如一句起兩句止既留言
其實談唔上係討論 但又談唔上違規
偶爾見到一兩句冇所謂
但有時全版都係既時候又會有啲灰心

然而 有營養既留言係可以由風氣培養
正如我一開始加入mmd
其實都有啲怕 怕自己既留言違反版規
無形間培養左種自覺 更用心去留言
但依家好多時都會見到好多一句起兩句止既留言
例如最近講五月天台灣演唱會既post
http://www.my-mayday.net/viewthr ... p;extra=&page=1

雖然話字數多少未必反映留言既用心
但係字數少既 用心極其實有限

會唔會有啲方法可以提升會員既更遵守版規自覺?
改善一下留言深度既風氣?
例如(純粹舉例)
留言字數多於一定數目 留言才獲得分數
可以避免為分而少字既留言
亦可提升留言深度(未知可行性)

雖然我咁講有啲雞蛋裡挑骨頭
但係預防勝於治療 而風氣既形成並非一朝一夕
所以我係呢個時間提出呢個疑問同建議
希望為建構更理想既mmd出一分力

未知其他同學同管理員有咩睇法呢?

我想說最近在首頁,mouse over 最新回覆、熱門主體、FB更新等等,都不會跳過去那一頁

跟另一個MMD 朋友討論,發現他有類似情況

請問可以如何解決?是我們Browser的setting 問題嗎?
忘不記 原不諒 憤恨無疆
肅不清 除不盡 魑魅魍魎
幼無糧 民無房 誰在分贓
千年後 你我都 仍被豢養

想問一下 個人中心那邊修改了頭像 然後帖子這邊仍然沒有顯示頭像是因為用戶積分不夠有限制嗎?

唔知PO喺度有冇用
買賣區有人賣東京場門票800@
但其實門票計哂手續費以依家65算應該只要600蚊左右...

回復 1# 蔡頭粿
回復 49# yukiyau

直接pm管理員會好D,其實800都算係炒賣啦

回復 49# yukiyau

我沒有在買賣區出售東京場門票
不過我有找代購幫忙

其實代購收我每張$850
代購跟我是8算不是65算
我知道原價以外的手續費不應該包括在內
但我沒有日本朋友幫買用原價買, 只能給代購賺

我不知道買賣區的同學有沒有變黃牛
但$600買到一張票可能會比較困難...

回復  yukiyau

其實代購收我每張$850
代購跟我是8算不是65算
我知道原價以外的手續費不應該包括在內
但我沒有日本朋友幫買用原價買, 只能給代購賺

我不知道買賣區的同學有沒有變黃牛
但$600買到一張票可能會比較困難...
littlesky914 發表於 2015-5-15 16:57

成本價連手續費都係600頭,代購要賺錢,但用 "沒有日本朋友幫買用原價買, 只能給代購賺"  的理由就可以以高於原價轉讓嗎?

如果是的話,即代表澳門,國內,台灣和其他地區的MMD會員都可以用同一個理由以代購的收費 (高於原價) 轉讓香港場門票?你又對此有什麼意見呢?

板主, 唔好意思, 因為我之前已經夠分並reply咗post申請成為註冊五迷, 你地話我無問題, 叫我等由pink -> blue, 都差不多half yr, 我仲係pink, 所以想問下成為註冊五迷既程序進度如何? thanks a lot =)

其實MMD是否需要大量的SR BLOG和產品推介?如果是的話,為什麼又不開 DRUMMING,INPUT MUSIC 的產品PO呢?

其實我想問在線時間是什麼計算!
我在iPhone 成日開都好似加得不多!!

其實我想問在線時間是什麼計算!
我在iPhone 成日開都好似加得不多!!
tsuyokit 發表於 2015-11-19 18:16

我雖然唔係用iphone
但係我會用手機當AP share WIFI俾電腦用
我發現電話既network係會auto disconnect inactive program既connection
例如我開住ptt 同普通網頁
當我睇緊網頁時 ptt就會斷 再返去ptt時就會要我重新login
如果係咁既話 電話上只要唔係睇緊mmd 佢就會disconnect 同mmd既db connection
mmd就會當你offline 自然就唔會計在線時間